Orvosi pontosságú testösszetétel-mérés

Orvosi pontosságú testösszetétel-mérés

A testösszetétel-mérés segítségével sokkal átfogóbb képet adunk, mintha csak egy szobamérleg segítségével vizsgálnánk a testtömeget. Gyakran a testtömeg index (BMI – body mass index) alapján határozzák meg az ember állapotát, azonban a magas BMI nem egyértelműen utal elhízásra, hiszen a nagy tömeg eredhet izomból is. Nem elég tehát kizárólag a testtömeget vizsgálni, fontos meghatározni, hogy a test hány százaléka zsír, ebből mennyi található a belső szervek körül, továbbá, hogy a test hány százalékát képezi az izomtömeg.

A mért értékekből arra következtethetünk, hogy milyen irányban célszerű megváltoztatni a testösszetételt, hogy ideális formában kerüljünk.

A mérés sportolók esetében is jól bevált módszer. Segítséget nyújt az év folyamán a játékosok állapotának pontosabb nyomon követéséhez. Megmutatja, hogy az alapozás előtt és után hogyan változott a zsír illetve izom aránya. A rendszeres mérések tendenciákat mutathatnak meg, melyek segítségével meghatározhatjuk az edzésmunkát, pihenőidőt és táplálkozást is. Emellett képesek vagyunk a sérülésveszélyt csökkenteni, hiszen a diéta során bekövetkező zsír és izomcsökkenés mellett az eszköz képes kimutatni, hogy mennyire lett dehidratált (kiszáradt) a szervezet, mely utóbbi tényező jelentősen megnöveli a sérülésveszélyt.

A 10 perces vizsgálat különösen ajánlott mind élsportolóknak, mint szabadidő sportolóknak, hiszen a vizsgálat során kapott értékekből nyomon tudjuk követni az egyén fejlődését és kiszűrhetjük azokat a rizikótényezőket, amelyek akár sérülést is okozhatnak.

 

Bővebb információ és bejelentkezés: 
t: +36 1 33 44 222, +36 70 33 44 222
info@fajdalomambulancia.hu