Dr. Magyar Mátyás – FEM3 CAFÉ: Gerincproblémák, porckorongsérv

Vezető szakorvosunk a FEM3 CAFÉ műsorában a gerincsérvről  és annak tünteteiről beszélt. Ha végtagokba kisugárzó fájdalmat tapasztalsz azonnal fordulj orvoshoz, tanácsolta Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológus beszélt a FEM3 Caféban. A szakértőnk további tippjeiért nézd meg a videót!

Sajnos a derékfájás manapság már a legtöbb embert érinti.

A probléma alapja, hogy gyenge a gerincet stabilizáló izomzat, és emiatt a csigolyák közti a porckorongok túlterhelődnek. Ez számtalan körülménytől függően (sport, munka) mindenkinél más-más életszakaszban, akár 20-25 éves kortól, fokozatosan jelentkezik. Először csak azt érzi, hogy húzódik, ill. kötötté válik dereka. Ezt követheti a típusos lumbago, amikor egy rossz mozdulat után nem tud kiegyenesedni, deréktájon jelentkező éles fájdalom miatt. Ezt követhetik a porckorong kiboltosulásával kapcsolatos tünetek: lábzsibbadás, vagy az alsó végtagba kisugárzó fájdalom, legsúlyosabb esetben  teljes érzéskiesés (tehát nem érez bizonyos részeket), vagy akár az izombénulás formájában.

Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong a túlerőltetés következtében egy idő után kiszakad, a benne lévő kocsonyás anyag jelentősen kiboltosul, elnyomva ezzel a kilépő ideggyököt, vagy szűkítve a gerinccsatornát. Tünete lehet, a már feljebb említett erős deréktáji fájdalom, amely a végtagokba is kisugározhat a comb felső részétől egészen a lábujjakig.

Hogyan gyógyítjuk?

A kezelés az esetek legnagyobb részében ún. konzervatív kezelés, tehát nem igényel műtétet.

GYÓGYTORNA

A terápia általában fájdalomcsillapítással kezdődik, amelyet a porckorong elváltozásának a javítása, esetlegesen a terület gyulladásának a megszüntetése, majd az izomzat lazítása követ. Hosszútávú megoldást a mély hátizomzat, ill. a törzsizomzat megerősítése jelent, mely gerinctornával történik. Ez a későbbiekben elősegíti, hogy a derék terhelés mellett is panaszmentes maradhasson.

A fájdalomcsillapítás a fájdalom erősségétől függően három részből tevődhet össze. Lehet gyógyszeres, melyet lehetőség szerint igyekszünk elkerülni vagy minimálisra szorítani. Történhet olyan hatékony kezelésekkel, mint például az ion indukciós terápia, vagy a Spinemed gerincdekompressziós kezelés, amely megnyújtja a gerincet és tehermentesíteni tudja részben a csigolyákat, részben pedig a porckorongokat. A harmadik fájdalomcsillapító összetevő pedig a masszázs, az izomkötöttségek, izomgörcsök feloldására javasolt.

A fájdalmat 2-4 héten belül jelentősen tudjuk csökkenteni.

A deréktáji fájdalom hosszú távú megoldása az izomzat megerősítése, ugyanis az izomzatnak nem csak tartania kell a derekat, hanem korrigálnia is az apró és gyors mozdulatokat (pl. megcsúszás). A gerinctorna segítségével 3-6 hónap alatt érezhetően meg lehet erősíteni az izmot. A gyógytorna hosszabb része az instabil helyzetek gyakorlása, amely az izmok reflexszintű reagálását alakítja ki.

 6-12 hónap alatt a panaszok teljesen megszűnhetnek.

Az izomzat az élet teljes folyamán erősíthető, így a gerinctorna idős korban is segít a panaszokon.

Ha ön is hasonló panaszokkal küzd, jelentkezzen be a Fájdalom Ambulanciára! +36 1 33 44 222, +36 70 33 44 222